ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

СГС промени мерките за неотклонение на двамата хакери на Спортния тотализатор

Софийският градския съд промери мерките за неотклонение на двамата братовчеди от Варна, които се опитаха да присвоят джакпота от 51-вия тираж от Спортния тотализатор, от "задържане под стража" в "парична гаранция" в размер на 2 хиляди лева. Николай и Продан Маринови обаче засега остават в ареста до окончателното произнасяне на Софийския апелативен съд.

Доколкото прокуратурата се противопостави на олекотяването на мярките за неотлонение на двамата младежи, може да се очаква с голяма вероятност да протестира решението на СГС. Очаква се азвръзката да дойде следващия вторник.

Днес, съдия Десислав Любомиров взе решението си, след като чу и двамата обвиняеми. Николай Проданов, за когото прокуратурата твърди, че е пробил софтуера на Спортния тотализатор, поиска свободата си с аргумента, че е съдействал на полицията от началото на разследването и че именно той е посочил къде е интересуващата ги компютърната конфигурация. Братовчедът му Продан, който е направил опит да вземе 5-те милиона джакпот, беше кратък  - "не съм убил никого, не съм откраднал нищо“.

Съдът, в анализ на събраните доказателства, констатира, че има достатъчно данни, уличаващи Николай и Продан, че са атакували софтуера на Тотото, но определи действията им като резултат от  „не чак дотам перфектен замисъл“. Именно затова съдия Любомиров прецени, че обществената опасност на двамата не е толкова висока и затова могат да напуснат ареста. Съдебното определение беше коментирано само от един от тримата адвокати на братовчедите от Варна - Юлиян Георгиев:

Съдът е казал и го е казал ясно неговото си виждане, а моето виждане и евентуално виждането на защитата, ще стане ясно в наказателния процес.

На въпрос - невинни ли са спрод него, Георгиев отговори:

Най-малкото няма обективни доказателства, които да сочат съучастническа дейност, защото имало един IP адрес. Ако вие знаете кода на този IP адрес и да сте в обхвата му, може да работите от там.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!