ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Очаква се следващият мониторингов доклад за България да не бъде особено положителен

България не може да очаква следващият мониторингов доклад за страната ни да бъде особено положителен и трябва да бъде подготвена. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов след срещи в Брюксел. Оттам той съобщи, че новата Европейска комисия има намерение да излезе с докладите за България и Румъния навреме през втората половина на януари. Те ще очертаят сериозна разлика между двете страни. 

В разговорите на Христо Иванов в Дирекция "Правосъдие" и в Генералния секретариат на Европейската комисия не е ставало дума за разделяне на България и Румъния. Сравнението между двете страни обаче не е било в наша полза. 

Беше подчертана засилващата се разлика между България и Румъния. Този контраст е нещо, което трябва да ни притеснява. И също е допълнителен фактор, който би трябвало да ни мобилизира и особено на политическо ниво, каза Иванов.

Възможността на политическите сили да се обединят около ясен план за реформи, според Христо Иванов, ще е ключова за следващите месеци. 

На първо място, наистина е важно да имаме ясно признаване на проблемите. На второ място е важно корупция. И то не просто индивидуална корупция, а систематична, обясни Иванов.

Министърът, който е представил в Еврокомисията Стратегията за съдебна реформа подчерта, че България няма да постигне сериозен напредък, ако мерките в съда и прокуратурата не се допълнят със същите по задълбоченост и обхват реформи в полицията.

Това е едно много голямо предизвикателство за следващото управление. Да постави темата за реформата в МВР на дневен ред и да я постави по също толкова изразен начин, с евентуално също такава ясна стратегия, обясни министърът на правосъдието.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!