ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Увеличава се сивата икономика в сферата на труда, алармират експерти

Нарушаването на трудово-правните и осигурителните отношения е сред най-масовите нарушения в страната. Причината за разрастващата се сива икономика в сферата на труда е обществената търпимост, смятат експертите. Данните бяха представени на кръгла маса, организирана от Българската търговско-промишлена палата. 

Наблюденията са резултат от проучване на палатата в рамките на проект, реализиран през последните 5 години. Анализирани са сектори от леката промишленост и сферата на услугите. Обяснения за ширещия се сив сектор експертите намират в изключително изменчивото законодателство и в огромния брой семейни фирми, където законът просто не се прилага.

Обществената търпимост също подхранва неформалните практики, посочи професор Красимира Средкова.

Желае да работи без договор или в най-добрия случай да сключат някакъв договор за изработка, за да може през това време да си бъде безработен, да продължава да поддържа регистрацията си в Бюрото по труда и да продължава да получава обезщетението за безработица, обясни Средкова.

Резултатът, който проектът отчита, са предложенията за конкретни законодателни промени и създадените 29 центъра за кариерно развитие, чиято помощ вече са потърсили 1500 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!