ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Подписването на руско-украинското газово споразумение късно снощи е сред водещите новини на всички световни медии тази сутрин. Вашингтон пост отбелязва, че споразумението ще гарантира редовното снабдяване с газ на много европейски страни. Вестникът обаче се отнася скептично към изразения от европейските лидери веднага след подписването оптимизъм. Според изданието, ако се гледат договорените цени, това е очевидна капитулация за Украйна.

Ню Йорк таймс цитира еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в последния му ден на този пост, че подписването на документа е може би първата искрица на отслабване на напрежението между двете страни. И Москва, и Киев обаче ще трябва да положат много усилия да го спазят, отбелязва авторът в кореспонденцията си от Брюксел.

Руският печат днес коментира обявените за тази неделя президентски и парламентарни избори в сепаратистка Източна Украйна. Комерсант припомня, че Европейският съюз, Съединените щати и ООН вече обявиха гласуването за нелегитимно. Руският министър на външните работи Сергей Лавров обаче изтъква, че Москва ще признае резултата. Ако Москва признае резултата от нелегитимните според Брюксел избори на 2-ри ноември, Евросъюзът може да приеме по-строги санкции срещу Руската федерация, добавя Комерсант. Русия не може да бъде сплашена със санкции, коментира пред всекидневника руският посланик в Брюксел Владимир Чижов.

Независимая газета пише, че Киев смята положението за крайно опасно и добавя, че украинските медии отново съобщават за прехвърляне на руски войски в Източна Украйна. Няма убедително потвърждение за тази информация, подчертава Независимая газета. Руският вестник цитира американския сенатор Джеймс Инхоуф от комисията по въоръжените сили, който заявил по време на посещението си в Киев тези дни, че Сенатът на САЩ може да обсъди дали страната да предостави оръжия на Украйна.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!