ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Обвиниха 7 от задържаните митничари на ГКПП "Лесово"

Снимка: БГНЕС
От 24-мата задържани митничари от контролно-пропускателния пункт "Лесово" само 7 са обвинени за участие в организирана престъпна група за вземане на подкуп. От тях 5-ма са в ареста, а останалите 2-ма са на свобода срещу различни парични гаранции. Подробности за акцията дадоха от прокуратурата и ДАНС.

Сред задържаните е й началникът на пункта в Лесово Димитър Колев. Той е задържан в събота около 18 часа, докато е получавал плик с близо 10 хиляди лева от шефа на смяната, която свършвала работа, другият обвиняем Георги Банев. Оказа се, че обвинени и в ареста са шефове и заместник-шефове на 3 от 4-те смени на Лесово. Пуснатите с парични гаранции са редови инспектори.

В дома на Колев са открити още 82 хил. лв. в различни валути. Пликове с пари е имало и в домовете на другите задържани и на пункта "Лесово", където парите са държани в тайници в помещението с конфискуваните вещи. Общата сума, която разследващите са конфискували дотук, е 220 хил. лв. Такса "Почерпка" – това е била кодовата дума, с която са били искани пари. За леките автомобили тя е била между 10 и 20 лева, а за ТИР-овете – между 100 и 200 долара. Плащали са неизрядните шофьори, за да си спестят митническите проверки, обясниха от прокуратурата.

В сряда Специализираният съд ще се произнесе по искания за постоянен арест на петимата задържани.

Репортажа на Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!