ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Депутатският имунитет спря второ дело срещу Цветан Цветанов

| обновено на 05.11.14 в 15:27
Снимка: БГНЕС
Временно беше спряно делото за длъжностно присвояване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По това дело Софийският градски съд постанови оправдателна присъда, която прокуратурата протестира пред Апелативния съд.

За втори път Цветанов иска от съдът да гледа делото му,  въпреки депутатския имунитет. Първият път той заяви това лично, а днес - чрез защитника си адв. Менко Менков, въпреки че магистратите са длъжни да приложат Конституцията и решенията на  Конституционния съд:

Това не пречи  той да продължава да има такова желание, защото е невинен, не е извършил престъпление и иска делата по-бързо да приключат. Не се крие зад депутатския имунитет, каза Менков.

Както СГС направи по делото за мобилното подслушване и Апелативният съд днес прие, че за да се даде ход по същество, първо, главният прокурор трябва да поиска, а после - Цветан Цветанов да се откаже от наказателната си неприкосновенност и в този смисъл е недопустимо народният представител предварително да се откаже от имунитета си, което, каза адвокат Менков, той е обяснил на клиента си въпреки, че самият защитник има друго мнение.

Следва да се приложи директно Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и да се приложи правото на бърз, безпристрастен и справедлив процес. Това е мое мнение, но засега не се възприема от съдилищата.

За следващата сряда е насрочено третото дело срещу Цветан Цветанов за престъпления срещу правосъдието, където бившият вътрешен министър обжалва 4-годишна ефективна присъда. Доколкото главният прокурор обяви, че ще иска депутатски имунитети, по-скоро към края на месеца, и този процес върви към временно замразяване, в каквото състояние са и делата срещу Сергей Станишев и Волен Сидеров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!