ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Мерките за неотклонение на петимата задържани митничари от "Лесово" са засекретени

| обновено на 05.11.14 в 18:57
Снимка: БГНЕС

Специализираният съд засекрети мерките за неотклонение на петимата задържани митничари от пункта "Лесово".  Това стана по искане на защитата на началника на пункта Димитър Колев, тъй като по делото се съдържали данни, отнасящи се до личния му живот.  Колев и още шест души са обвинени, че са действали като организирана престъпна група за събиране на подкупи. Прокуратурата иска постоянен арест за петима от тях.

При акция рано в неделя, която затвори за часове пункта "Лесово", бяха задържани две смени митничари, събирали т.нар. такса "почерпка" от преминаващите през пункта леки и тежкотоварни автомобили.  


При закрити врата, специализираният наказателрен съд решава да остави ли за постоянно в ареста петимата задържани при акцията на ДАНС и прокуратурата на Митническия пункт "Лесово". Като организатор и ръководител на престъпната група за събиране на събиране на подкупи  е обвинен началникът на пункта Димитър Колев. Именно заради него съдебното заседание беше засекретено.

Съдът засекрети делото по искането на адвоката на Колев с аргумента, че при обсъждането на доказателствата щели да се коментират данни, които се отнасят до личния живот на клиента му. Как данни по дело за корупция обаче могат да съдържат интимни подробности, така и не стана ясно, заради консолидираното нежелание в залата да има медии от страна на защитници, прокуратура и съд.

Като участници в организираната престъпна група, чието неутрализиране затвори за часове в събота срещу неделя българо-турската граница прокуратурата сочи Георги Банев, Чавдар Дюлгеров, Димитър Шопов, Юри Кознецов. Тя иска тяхното постоянно задържане. Техни помагачи са още двама души. Те са с мерки за неотклонение "парична гаранция". Групата е била следена четири месеца и е задържана в момент, в който Банев предава плик с 10 хиляди лева на Колев.

Общо в домовете на задържаните и в тайници на склада за веществени доказателства на "Лесово" са намерени близо 220 хиляди лева. Парите са били събирани от преминаващи автомобили и тирове, като тарифата е варирала от 10 лева до 200 долара. Ето още за схемата от заместник-апелативния спецпрокурор Николай Найденов:

Ако някой камион е бил редовен, логичен е въпросът "Защо да му давам?". Обикновено тези такси, които са се събирали, са не такса тип "спокойствие", а там както са се изразявали - за "почерпка" или "за кафе". Като схема това е събиране на парични знаци на приносителя от страна на митнически служители, било то на вход или на изход за Република Турция или от Република Турция. След това началник-смяна преминава през служителите, взима тези парични средства и след това в края на месеца ги отчита, както по вертикал, така и надолу на неговите служители, които през този един месец са събирали парите.

Стана ясно, че съдът ще се произнесе към 20 часа. Адвокатът на Димитър Колев обясни, че по време на заседанието прокуратурата не е дала нито едно конкретно доказателство за наличието на корупционна схема на "Лесово". Лъчезар Таков нарече информацията, подавана от държавното обвинение "лош пи ар" и обясни, че е поискал закрито заседание, тъй като медиите не били обективни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!