ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Христо Иванов: Основен приоритет е актуализираният вариант на Стратегията за съдебна реформа

Снимка: БГНЕС

Актуализираният вариант на Стратегията за съдебна реформа остава основен приоритет за правосъдния министър Христо Иванов, който запазва поста си в кабинета "Борисов". Иванов запазва  досегашния си екип от заместник - министри.

Именно стратегията и добрите  позиции на Иванов в Брюксел станаха причина той да остане в редовното парламентарно правителство. Сред акцентите в стратегията е външно-експертен анализ на прокуратурата, срещу което възрази главният прокурор. Христо Иванов вижда основания за оптимизъм по работата на стратегията в това, че тя е част от темите включени в политическата декларация на формата "две плюс две". В нея пише и че ще има обществен контрол над прокуратурата. Какво значи това?

Това е въпрос на разговор. Има различни модели за този обществен контрол. Честно казано, когато колегите са записвали този текст в декларацията, аз не съм много сигурен какво точно са имали предвид. Мисля, че сега най доброто, което може да се случи, е господин главният прокурор да излезе с някакви предложения в тази насока, за да не се създава усещане, че има твърде голям натиск върху прокуратурата.

Съдия Петко Петков и Марин Вачевски остават засега с правосъдния министър в екипа му. Възможно ли е обаче той да бъде променен, за да отрази политическата подкрепа за кабинета "Борисов"?

В момента започваме този разговор на ниво, структурата на МС още не е попълнена като такава, има вицепремиер, но не е ясно какво точно ще им бъде разпределено. Оттам нататък как ще работим с тях, аз какво ще допусна ще ви кажа накрая като видим какъв е резултатът. За момента, позволете ми, да не давам някакви анонси в това отношение. Екипът е ключов елемент от изобщо моето съгласие да продължа, така че архитектурата е сложна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!