ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Главният прокурор поиска имунитета на петима депутати и на представител в ЕП

Станишев поиска ускорена процедура за имунитета си

| обновено на 12.11.14 в 15:19
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор поиска имунитетите на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, на лидера на "Атака" Волен Сидеров, на народни представители от БСП Георги Свиленски и Димитър Димитров и на Илия Илиев от ДПС.

Обвинител №1 иска сваляне на наказателната неприкосновеност и на бившия председател на БСП и настоящ евродепутат от ПЕС Сергей Станишев. Искането е изпратено до Европарламента. Главният прокурор не се ангажира със срок кога би приключила процедурата в ЕП, но е ясно, че тя е по-различна от българската и няма възможност лицето, чийто имунитет се иска, да се откаже доброволно от него, както може да стане в българския парламент. Затова първо се създава специална комисия или се сезира правната комисия на ЕП, после се прави преценка на доказателствата. Могат да бъдат поискани и още от българската прокуратура. Сергей Станишев задължително трябва да бъде изслушан от Комисията. След това тя излиза със становище, което предлага за гласуване в ЕП. Дотогава делото срещу Станишев за седемте изгубени секретни доклада остава замразено. Цацаров каза още:

Тази Комисия е в състояние  да преценява, да изслушва лицето, чийто имунитет се иска, което е разбира се представител в Европейския парламент от съответната страна, включително и да изисква допълнителни данни и съответни материали от поискалия този имунитет. След това Комисията прави преценка. Разбира се, изслушва и самото лице и предлага проекторешения на Европарламента, т.е., доколкото ми е известно, там не съществува процедурата, според която можеш да предявиш веднага след предявяване на искането и своето съгласие да се откажеш от този имунитет. Уредено е в правилника.

След като беше поискан имунитета му, Станишев поиска ускорена процедура. В писмо до председателя на ЕП Мартин Шулц Станишев обяснява, че над четири години срещу него се води разследване за "изгубени" документи, започнато по чисто политически причини. Престои произнасяне на съда, но имунитетът е формална пречка за разглеждането на делото. Затова за мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си, заявява Станишев в писмото, изпратено и до медиите.

Замразени остават и делата срещу останалите депутати. По тази причина Софийският апелативен съд спря третото дело срещу Цветан Цветанов за престъпления срещу правосъдието, тъй като предстои да бъдат оповестени тези искания от парламентарната трибуна и едва след това те могат да решат дали да се откажат от имунитетите, или парламентът да вземе решение. 

Цветан Цветанов припомни, че многократно е настоявал имунитетът му да бъде свален, за да могат да продължат трите наказателни производства от общ характер за престъпления по служба, в качеството му на министър на вътрешните работи: 

Аз го казах, че когато постъпи искането, веднага ще си подам съгласието и знаете, че когато положих клетва, първото, което направих като депутат в 43-тото НС, е да си пусна писмо до главния прокурор, с което го моля да бъдат изпратени делата.

Илия Илиев от ДПС, обвинен за укриване на данъци, обясни, че не е подал навреме данъчната си декларация:

Изобщо не се притеснявам. Малко съм изненадан, защото това стана, когато вече станах депутат и става много интересно за обществото. Въобще не ме притеснява, нека да си върви разследването.

От пресцентъра на БСП заявиха, че Георги Свиленски, обвиняем за умишлено причинени значителни стопански щети, е готов сам да се откаже от имунитета си.

Волен Сидеров, обвинен за хулиганство и причиняване на телесна повреда на длъжностно лице, не беше в Народното събрание.

Нямаше го и Димитър Димитров от БСП, чийто имунитет е поискан за това, че противозаконно е повредил ипотекирано имущество.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!