ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдебните кадровици може да обсъдят въпроса с изчезналите тефтерчета

| обновено на 13.11.14 в 12:37
Снимка: БГНЕС

Представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова предложи като извънредна точка на заседанието на съдебните кадровици да бъде обсъден въпросът с изчезналите тефтерчета на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Темата беше коментирана от правосъдния министър Христо Иванов.

Министър Христо Иванов предупреди, че българската съдебна реформа ще бъде оценявана от Еврокомисията през разрешаването на целия казус "Златанов". Специално за дебата за кражбата на двете тефтерчета на бившия председател на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов пристигна и главният прокурор, който според неофициална информация е нямал намерение да присъства на днешното заседание на съдебния кадрови орган.

Иванов уточни, че визирайки случая "Златанов", има предвид не само издирването на изчезналите тефтерчета с указания и инициали, асоциирани с имена на политици от властта. Според него е важно да се види как българските институции ще се справят с този въпрос, който е ключов тест за потенциала на българските институции да се справят с подобни проблеми, а и ще е сигнал за потенциална България да отбележи ясен прогрес в съдебната реформа.

Христо Иванов коментира и вчерашния дебат по темата на заседанието на МС, когато, както стана ясно, въпросът за охраната на веществените доказателства е поставен от премиера Бойко Борисов. Правосъдният министър уточни, че това не е бил диалог за намеса в работата на прокуратурата, а израз на загриженост заради проблемите, които е породил случаят с откраднатите тефтери. Темата стана повод за размяна на остри реплики между Христо Иванов и главния прокурор на вчерашното извънредно заседание на ВСС. Днес правосъдният министър обясни, че не е в конфликт със Сотир Цацаров, с когото отношенията му били професионални и работещи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!