ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Днес е Въведение Богородично

Православната църква отбелязва днес Въведение Богородично. Денят се свързва и с настъпващата зима и тържествата около Рождество Христово.

Според Библията на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение на Бога. Така денят е символ на въвеждането на младия човек в лоното на църквата и вярата. На този ден вярващите приемат своето причастие, а посещението в църквата, което символизира влизането на бъдещата Божия майка в храма, има за цел и да напомни на родителите за духовните им задължения към децата.

Празникът се чества и като Ден на християнското семейство. Според християнската традиция семейството се събира на тържествена вечеря, а масата остава неразтребена, за да дойде Богородица през нощта да си хапне и да благослови дома.

На днешния Ден на християнското семейство 37 брачни двойки от Харманли ще отпразнуват златните си сватби. Те са сключили брак през 1964-а година. Тържеството по повод 50-ата година семеен живот е организирано от Общината. В програма ще участват деца от детски градини и читалищни състави. Юбилярите ще разрежат специална торта, ще направят наздравица с шампанско и ще получат подаръци.

Младежкото православно сдружение и културно-просветния център към него ИХТИС в Сливен също отбеляза Деня на християнското семейство. Таня Балабанова от сдружението каза: 

Организираме вечер на тема: "В общение ли е семейството?". Ще се проведе беседа с участието на свещеник Йоан Петров. Ще разговарят с младите хора богослови, психолог и педагог. Ще бъдат засегнати въпроси, свързани с мисията и смисъла на съвременното семейство, проблемите и предизвикателствата, пред които се изправя то. Ще стане дума за ревността, за изневярата, за насилието, стреса и най-страшното нещо - самотата в брака. Вече е разчупен традиционният модел на семейството мама, татко и аз. Някъде е само мама и дете, някъде е само баба и внуче. За съжаление това е проекцията на нашето съвременно християнско семейство. Клубът на дейците на културата организира конкурс на тема "Християнското семейство - съвършеният начин да обичаш другия".

Според анкета, направена сред хората, днес семейството изглежда разединено, мислейки как да осигури насъщния, а както в любовта трябва да има фантазия и идеал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!