ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

LiveWell for Life или за културата на хранене в Европа

През 2011-та година съвместно с WWF или Световният фонд за дивата природа и организацията "Приятели на Европа" започват тригодишен проект "LiveWell for Life", който е финансиран от фонда на Европейската комисия за опазване на околната среда "Life+".

LiveWell for Life играе ключова роля в дебата за здравословната диета на европейците. Проектът гледа към здравето, храненето, въглеродните емисии, достъпността и демонстрира това как ниско въглеродните диети могат да ни помогнат да постигнем намаляване на емисиите на парниковите газове от хранителната верига, която има в Европа.

Освен това проектът е изследвал три европейски държави: Швеция, Франция и Испания и изследва традиционните хранителни навици на тези страни. С това се появяват и 5 лесни стъпки, които могат да ни донесат по-здравословен начин на живот.

Първата: яжте повече растения - плодове и зеленчуци.

Втората: яжте малко по-малко месо отколкото ядете нормално. Можете да ядете месо, несъмнено е много вкусно, но е добре консумацията му да бъде редуцирана: както за наше здраве, така и заради планетата ни.

Третата стъпка е да изхвърляме по-малко храна, данните за Европа са, че домакинствата изхвърлят 30% от храната си, както и големите вериги магазини и ресторанти.

Четвърто правило за по-здравословно хранене е, когато пазарувате храна, следете стандартите и етикетите на продуктите: добре е, те да са сертифицирани или нещото, което ви казва как е произведена стоката, която взимате.

Петото е да разнообразявате храната си колкото можете, повече. Защото в момента, ако видите какво разнообразие от растения и животни има по света, особено растения, ще се замислите, че ние използваме за храна една много малка част от тях.

Повече подробности чуйте в интервюто на Юлия Владимирова в Европейския парламент в Брюксел, на една от демонстрациите на проекта пред граждани, тя разговаря с Ерик Геритсен, официален представител на проекта "LiveWell for Life".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!