ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Срещите на лобисти с Европейската комисия ще са в публичен регистър

Европейската комисия  обяви, че ще започне нова процедура за прозрачност, според която контактите с лобисти ще бъдат регистрирани в публичен списък, а документите относно противоречивото търговско споразумение между Европейския съюз  и САЩ ще бъдат достъпни за всички евродепутати.

"Мисля, че вече не живеем във времето, когато хората просто се доверяваха на правителствата, а във време, когато хората искат да знаят всичко, което правителствата вършат", заяви зам.-председателят на Европейската комисия  Франс Тимерманс .

Според новите планове комисарите, членовете на кабинетите им и началниците на различните дирекции на EK ще трябва да провеждат публично срещите си слобисти и групи за натиск. Друго изискване е срещите да се провеждат само с официално регистрирани членове на лобита.

По думите на Тимерманс председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, евродепутатите, европейският омбудсман и медиите ще са "органът", който ще следи за спазването на новите изисквания за прозрачност.

Възможни ли са достатъчно стриктни правила по отношение на лобизма, трябва ли регистърът на лобистките организации в Брюксел да стане публичен, колко са регистрираните вече организации на лобисти- по темата разговаряме с Емил Радев, евродепутат от ЕНП.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!