ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Проучванията на неолитното селище на АМ "Струма" ще продължат през април

Снимка: БГНЕС

Спират археологическите проучвания на неолитното селище, което беше разкрито на ЛОТ-2 от магистрала "Струма" при кюстендилското село Мурсалево. Те ще бъдат подновени през април догодина. Археолозите трябваше да приключат за работата по трасено за пет месеца, но срокът им беше удължен до 30 ноември. Междувременно от Министерството на културата и от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че екипът получава още едно удължаване - от април до 30 юни догодина, през което време ще трябва да приключи с проучванията. 


Строежът на магистралата в този участък е спрян. От двете страни на разкопките - от север и от юг, са построени два виадукта. Върху самото селище ще има насип. От проучваното селище за идните поколения ще останат западният и източният край на древното селище. Има идея след края на разкопките да бъде изградена музейна експозиция на открито, под самата магистрала. За това обаче ще трябват допълнително средства.

Къщите в неолитното селище са много добре запазени, със стени в суперструкция, с горели отпечатъци от вертикалните стълбове, които носят втория етаж и покривната конструкция. Открит е подвижен инвентар, ползван от обитателите на селището, което е с най-голяма площ от проучваните от тази епоха в Европа. Предполага се, че селището е основано от земеделци, идващи преди 8 хиляди години от Мала Азия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!