ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Плевнелиев: Решението за "Южен поток" може да бъде взето само във формата Русия – ЕС

Снимка: БГНЕС

Според президента Росен Плевнелиев решението за "Южен поток" може да бъде взето само във формата Русия - Европейски съюз. По думите на Плевнелиев, ако Русия се съобрази с европейското законодателство, никой няма да възрази на този проект:

"Южен поток" не е проект между Русия и България, а между Русия и ЕС. Решението за "Южен поток" също може да бъде взето само във формата Русия – ЕС. Държавите, които имат интерес от "Южен поток", извършиха една много сериозна подготвителна работа, също така упълномощихме ЕК да проведе тя преговори с руското ръководство, за да може да се вземе решение по този проект. Решението за "Южен поток" е изцяло в ръцете на Русия и на ЕС. Особено обръщам внимание, че Русия, ако се съгласи с европейското законодателство, аз не виждам кой ще възрази на този проект. Същевременно към момента Русия не е дала индикации, че иска да се съобрази с европейското законодателство.

За момента нямаме ясна позиция на руската страна за спирането на "Южен поток" за България, а имаме само политическо изказване без позиция в писмен вид, това отговори президентът Росен Плевнелиев на въпрос какъв е пътят на България от тук нататък: 

В момента имаме едно политическо изказване, но нямаме нищо в писмен вид, така че, когато дойде ясна позиция на руската страна, тя ще бъде обсъдена в рамките и на ЕК, която е партньорът на руската страна от гледна точка на стартирането на проекта. Само тогава правителството би могло да каже нещо конкретно. До тогава имаме просто политически оценки.

Президентът заяви още, че не може да се каже дали страната ни губи, или печели от проекта, защото България няма договор за приходи по проекта "Южен поток".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!