ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Премиерът и министърът на правосъдието искат бързи мерки заради случая "Ченалова"

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов поискаха от Висшия съдебен съвет да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата и изясняване на администрирането на търговско отделение в Софийския градски съд. Двамата са разговоряли днес по повод сигнала на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан срещу действия на съдия Румяна Ченалова, изпратен до български и европейски институции.

Официалното съобщение за разговорите започва с уточнението, че изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието, но когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия.

Според Борисов и Иванов случаят "Ченалова"  е резултат от дългогодишен отказ на всички власти да решат спешни проблеми на съдебната система, което пък рефлектира върху инвестиционния климат в страната, върху отношенията ни с международни партньори и засилва гражданско недоволство и недоверие към някои институции на съдебната власт. 
Двамата очакват Висшият съдебен съвет и прокуратурата да реагират бързо и решително, така че да разсеят всякакви съмнения за търпимост към некомпетентност или криминализиране на органи на съдебна власт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!