ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Предлагат на правосъдния министър точна законодателна дефиниция за езика на омразата

Снимка: БГНЕС
Министърът на правосъдието Христо Иванов определи като неподходящо изказването на колегата си Петър Москов за това, че екипи на Спешна помощ ще влизат в ромските квартали само с охрана. Иванов коментира темата на дискусия, посветена на езика на омразата, която в голямата си част мина под знака на казаното от здравния министър.

Автор на изследването е "Отворено общество" и при откриването на форума изпълнителният директор на Института Георги Стойчев припомни, че противопоставянето на езика на омразата е един от 10-те принципа в основата, на които е формирано настоящото коалиционно управление, от което някои от участниците коментираха, че са изненадани именно заради изказването на Петър Москов, което беше коментирано.

Пред участниците в дебата Христо Иванов беше лаконичен, но обеща да изложи позицията си на утрешното заседание на Министерския съвет, където според него е мястото за дебат по казаното от колегата му. После поиска съвет от участниците какво трябва да се промени, за да се противодейства на езика на омразата. Сред предложенията бяха - да има точна законодателна дефиниция на езика на омразата, както и понятието да бъде достатъчно широко и да надхвърля словото на омразата срещу роми, турци, бежанци или хомосексуалисти.

Това, което поиска председателят на СЕМ Георги Лозанов е всички да сложим заедно край на бялата цензура, визирайки враждебни изказвания на политици, които по думите му, трябва да бъдат чути, за да е ясно кой колко струва.

На финала на дискусията Христо Иванов каза, че ще се консултира с юристи дали трябва да се приемат със специални законодателни изменения във връзка с езика на омразата.

Преди това адвокат Даниела Доковска напомни, че ако се действа в тази посока, трябва да е много внимателно, защото евентуална репресия по отношение на езика на омразата, може да има и обратен ефект.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!