ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Земеделските стопани, пострадали от наводненията, ще получат държавна помощ

Снимка: www.kmeta.bg

Обемът на язовир "Жребчево" преди проливните дъждове и бил 333 млн. куб. метра вместо предвидените 260 милиона. Правителството ще потърси отговорност от онези, които не са изпълнили служебните си задължения при управлението на язовира. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред кметове и земеделски производители в сливенското село Крушаре. 

Да се наблюдават и изпускат контролно язовирите, да се изчистят коритата на реките, да се укрепят бреговете им и държавата да помогне на стопаните са исканията на кметовете на пострадалите села Мечкарево, Крушаре и Гавраилово Георги Стоянов, Димо Станков и Димитър Андреев и на председателя на Съюза на зърнопроизводителите Кольо Колев.

Преди два дена беше по-страшното. Дигите, които бяха скъсани на основните и фрапиращите места, са овладени. Ако се покачи нивото на Тунджа, вероятно има опасност все още, коментира Георги Стоянов.

Имаме заляти земеделски площи. Имаме стопанства заляти. Имаме дворни места заляти. Остава около 20 см да влязат в първите къщи водите на реката.Затова се събираме днеска, да искаме не само помощи, но и да се вземат мерки това да не се повтаря занапред, обясни Димо Станков.

Има специалисти, които ще кажат какви са щетите, но, за 10 дена като лежат във водата трайните насаждения, казват, че почват да атрофират. Изключително праскови. Поминъкът на хората е заложен на карта. 180-200 дка масив, всичко плува под вода, заяви Димитър Андреев.

Основно са поразени Крушаре, Камен, Ковачите, Гавраилово, Селиминово - площи, от които няма да се получи никаква продукция, каза Кольо Колев.

Министър Танева заяви, че въпреки залетите площи реколтата не е застрашена, а стопаните ще бъдат възмездени от държавата.

Областни дирекции по земеделие и в Сливен, и в Ямбол са в готовност да приемат заявления, да замерат площите и да бъдат компенсирани за напълно пропаднали площи по държавна помощ, която се е прилагала и друг път за подобни щети, обясни Танева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!