ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Преглед на печата

"Машинист спасил 95 души от горящия влак край Мурсалево", пише "Преса" в челното си заглавие. "Влакът се запалил след удар в обърнат на железопътната линия полски камион. Виждайки тира на релсите, машинистът Димитър Христов реагирал светкавично и натиснал спирачката, но ударът бил неизбежен. След това машинистът влязъл в пътническия салон и започнал да евакуира пътниците".

"Труд" пояснява причините за инцидента: свлачище по двете ленти на път Е-79, което довело до падането на камиона върху жп линията.

"110 патрулки на МВР ще бъдат оборудвани от януари с видеозаснемащи системи, които ще записват със звук и картина всички проверки за нарушения по пътя като мярка за ограничаване на корупцията сред полицаите на пътя", съобщава вътрешният министър Веселин Вучков в интервю за "24 часа".

"Съдебната власт нахално си дава коледни бонуси", гласи водещото заглавие на "Сега". Решението за разпределяне на 6,3 милиона лева било взето според вестника "тайно и в последния момент". "Сега" припомня, че през лятото служебният кабинет отпусна на съдебната система спешно 9 милиона лева, за да не спре работа. Още 10 милиона дойдоха и с актуализацията на бюджета, прокарана от правителството на Бойко Борисов. "Бонусите са точно от тези 10 милиона лева, които уж трябваше да покрият неотложни разходи", отбелязва изданието.

"Съдии от цялата страна скочиха срещу опитите за внушение за манипулиране на случайния избор при определяне на делата", пише "Стандарт". "Подписка в подкрепа на ръководството на Софийски градски съд събират в Съдебната палата. Голяма част от съдиите смятат, че в публичното пространство се изнасят неверни факти с цел да се провали дебатът за съдебната реформа и той да обслужи определени интереси", твърди още вестникът. 

Всички печатни издания отразяват гласуването, с което парламентът одобри нов външен заем от 1,5 милиарда евро. "24 часа" отразява и смяната на двама от шефовете на банката за развитие.

"Бензинът - 2,15 лева за празниците“, пише "Труд". "От вчера дизелът е по-евтин от бензина със 7 стотинки. Цената на пропан-бутана падна под лев за литър. Причината за намалението е продължаващият спад на цените на петрола на световните пазари заради свръхпредлагане“, пояснява изданието.

"Русия потвърди на Европейската комисия отказа си от "Южен поток", гласи водещата новина в "Дума". "Томислав Дончев пък бил готов да съди Москва заради пропуснати ползи от спирането на строежа", отбелязва вестникът. "Дума" препечатва статия от руския официоз "Росийская газета", в която шефът на "Газпром" Алексей Милер е цитиран да казва, че "ЕС целенасочено блокира проекта".

"След потвърждението от Москва Европейската комисия подготвя спешни стъпки, с които да гарантира енергийната сигурност на България и на останалите страни, през които трябваше да преминава тръбата на "Южен поток", пише "Монитор".

"Борисов иска рамо от Меркел за газовите ни проекти“, съобщава "Преса". Българският премиер ще посети Германия в понеделник, за да поиска от федералния канцлер подкрепа за превръщането на България в "газов разпределителен център" в Евросъюза, сочи изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!