ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Върховният административен съд даде ход на делото срещу отнетия лиценз Корпоративна търговска банка

| обновено на 15.12.14 в 12:00

Върховният административен съд даде ход на делото срещу отнетия лиценз на КТБ. Съдът отказа да конституира като страни в процеса 20-ината вложители на банката, които присъстват на заседанието.

Днес пред Върховния административен съд застават големите акционери – "Бромак" на Цветан Василев и компанията, контролирана от Оманския фонд, и само още две физически лица. Те атакуват решението на Българската народна банка, с което беше отнет лицензът на КТБ.

Делото започна въпреки здравословния проблем на една от жалбоподателките Вера Ахундова и на практика при липсата на процесуален представител на БНБ. ВАС прецени, че болничният лист на Ахундова не отговаря на съдебните стандарти. Що се отнася до двете представителки на БНБ, оказа се, че те са упълномощени от управителя на банката, а не от Управителния съвет, който всъщност е взел решението за отнемането на лиценза на КТБ.

По настояване на "Бромак" на мажоритарния собственик Цветан Василев тази фирма също ще бъде конституирана като страна в процеса – става дума за допълнително конституиране на КТБ АД. Съдът записа специално в мотивите си, че банката е пряко засегната като институция от решението на БНБ. 

Страните поставят исканията си – още документи да бъдат осигурени от БНБ и назначаването на съдебно-икономическа и съдебно-счетоводна експертиза. Ако съдът приеме тези искания, делото ще бъде отложено.

Само около 15 души се събраха пред Върховния административен съд в очакване на първото заседание по делото. Те са от така наречените "малки вложители", чиито жалби съдът не допусна за разглеждане в процеса. Събирането на вложители, организирано в социалните мрежи, е под наслов: "За ВАС е изпит КТБ". 

Магистратите заявиха, че отказът да бъдат допуснати малките вложители в КТБ е, защото те нямат правен интерес от това дело, което е свързано с решението на БНБ да отнеме лиценза на КТБ. Малките вложители имат други алтернативни източници за защитаване на интересите им.

Мирното присъствие пред сградата на Върховния административен съд е своеобразен призив за прозрачен процес, а поканата е към всички заинтересовани от казуса да присъстват лично на заседанието, за да се гарантира провеждането на обективен и безпристрастен съдебен процес, който адекватно да защити правата и интересите на българските, но и на гражданите от други евродържави.

Освен в името на обективността организаторите търсят широко присъствие и заради отказа на съдебния състав да допусне за разглеждане десетки жалби на индивидуални вложители. В това решение те виждат отказ от правораздаване.

На заседанието по инициатива на "Бромак" бяха поканени посланиците на Европейския съюз, Русия, Съединените щати, Китай, Япония и депутати от всички парламентарни групи, а аргументът е публичност и независим граждански контрол.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!