ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Върховният административен съд отложи за 9-и февруари делото за лиценза на КТБ

| обновено на 15.12.14 в 14:57

Върховният административен съд отложи за  9-и февруари делото за отнетия лиценз на Корпоративна търговска банка. Съдът даде едноседмичен срок на "КТБ" АД и на Българската народна банка да представят писмени становища по направените днес искания за събиране на нови доказателства.

Причината двете институции да дават писмени становища е, че днес КТБ не присъстваше на делото, тъй като не е подало жалба срещу отнемането на лиценза на банката.

Според защитниците на Цветан Василев тази жалба трябва да бъде подадена от квесторите в КТБ, а пък те не са си изпълнявали много коректно задачата.

КТБ и БНБ трябва да дадат становище и по това дали са допустими страните, които ще участват в този процес, както и дали трябва временно да бъде спряно делото.

Адвокат Менко Менков коментира: Основните ни оплаквания са в две посоки. Едната е за процесуалната незаконосъобразност на решението, а другата – за липсата на материална законосъобразност. Решението е прието от незаконен състав на УС на БНБ, защото не е участвал Цветан Гунев, който в момента на вземане на решението не е бил отстранен от длъжност и не е бил поканен да участва в заседанието на УС. Другото основно искане е по отношение на това как са обосновали решението си УС, след като доклад на квесторите по административната преписка няма. Те първо са си взели самостоятелно решение, преди да постъпи какъвто и да е доклад на квесторите, какъвто доклад твърдим, че не е постъпвал, и са взели решението за отнемането на лиценза, без да има такъв доклад. Тези доказателства не съществуват по делото. Къде са тези доказателства? За това искаме международна независима експертиза, която да установи дали банката е имала капиталова неадекватност и какво се случва с банката от момента на встъпването на квесторите в управление. Другото ни оплакване е, че тези хора на некомпетентни да заемат тази длъжност. Затова искаме нищожност на това решение.

Репортажа на Силвия Великова за предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!