ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Българска НПО прилага нестандартен начин за работа със сексуални насилници

Нестандартен начин за работа със сексуални насилници се прилага от няколко месеца в България. Фондът за превенция на престъпността - ИГА за първи път в страната прилага т.нар. "кръгове за подкрепа и отговорност".

Методът дава възможност на насилника да комуникира с хора, но в контролиран кръг, обяснява Андрей Момчилов от Фонда за превенция на престъпността. В този кръг се включват доброволци, експерти и професионалисти.

Тук ключовата роля е на доброволци, хора, които са от същата общност, в която е и правонарушителят, които са склонни и могат да преодолеят негативните си нагласи спрямо него, за да могат да му окажат социална подкрепа, да му бъдат дори и приятели, обяснява Момчилов.

Опасенията от публичната реакция и практиката от Великобритания с жълтата преса са накарали хората от неправителствената организация  да запазят в тайна проекта.

Не искахме да има този негативен ефект, не искахме да се настрои от самото начало негативно обществото. Това щеше да ни създаде проблеми с доброволците, ако да речем приятели или близки на доброволците разберат от жълтата преса и от такива заглавия с какво се занимават техните близки. Със сигурност това щеше да окаже негативно влияние върху самите тях, казва Андрей Момчилов.

В момента в България по този метод се работи с трима души, обвинени и за убийства, но резултатите могат да се дадат най-рано след пет години.

Андрей Момчилов се надява държавата също да участва с финансиране на подобни практики. Той цитира данни от Великобритания, където са постигнали до 70% намаляване на рецидива в рамките на 60 кръга. В Канада процентът е 85 при 12 кръга.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!