ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лозан Панов се връща в надпреварата за председател на ВКС

| обновено на 17.12.14 в 13:29
Лозан Панов
Снимка: Дневник
Съдията от Върховния административен съд (ВСС) Лозан Панов, който пострада при катастрофа, е преосмислил решението си и ще участва в конкурса за председател на Върховния касационен съд. След като беше бутнат от автомобил на пeшеходна пътека, съдията писмено декларира, че се отказва от надпреварата. Съдебните кадровици обаче му дадоха срок до днес, за да реши дали наистина иска да не участва в състезанието.

Панов дойде лично във ВСС след операция, напускайки за малко болницата, в която се лекува, за да научи, че срокът, в който трябва да подготви концепцията си, се удължава до 7-и януари. Магистратът аргументира причината да остане в състезанието с напрежението около съдебната система през последните седмици, но и с необходимостта да бъде поощрен другият в състезанието - заместник-председателят на ВКС Павлина Панова, която, по думите му, е добър професионалист, етичен човек и заслужава да участва в едно истинско състезание.

Такова истинско състезание на концепции и на позиции заслужава и българското общество, каза Лозан Панов.

За съжаление журналистите не успяха да разговарят с него, защото се връща отново в "Пирогов".

На 29-и януари трябва да стане ясно дали един от двамата ще събере 17 гласа.

ВСС изслушва ръководството на СГС във връзка със случая със случайното разпределение на делата. Владимира Янева коментира проблемите с мрежата в СГС и поисканите оставки, преди да влезе при съдебните кадровици:

Преди два дни ВСС с компютърни специалисти от множество институции, независими, дойдоха, за да проверят сигурността на системата в СГС. Имат забележки. Има неща, които са много трудни за отстраняване, защото са свързани с ремонт. Когато е правен ремонтът на етажа на СГС, са направени мрежови точки, които, с оглед увеличилия се брой на съдебните служители, е изключително недостатъчен. Навсякъде се слагат т.нар. "хъбове", за да има достатъчно мрежови точки към компютрите и към мрежовите принтери. Сървърното помещение е изградено 2007-а година. Има много какво да се желае, но все пак имайте предвид, че става дума за сграда, която е паметник на културата и която трудно може да бъде отново разбита, за да се правят тези кабели. /.../ Аз не считам, че дефектите в системата следва да се вменяват във вина на ръководството, на който и да е било съд. Проверката, която беше извършена в СГС, на разпределението на делото на КТБ, не каза, че е установена манипулация, а каза, че системата е ненадеждна и може да бъде манипулирана.

Подробностите чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!