ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Новият закон за Сметната палата скара депутатите

Снимка: БГНЕС
С гласовете на мнозинството на първо четене беше приет новият Закон за Сметната палата. Депутатите върнаха практиката да не се извършват финансови одити на малките общини до 10 млн. лв., тъй като това води до загуба на голям ресурс от ревизори. Според БСП тази мярка ще доведе до риск от злоупотреба с европейски пари.

От БСП оспориха връщането на практиката начело на органа да застане професионална колегия на управление с председател и двама заместници и предупредиха, че с новото ръководство Сметната палата ще бъде използвана за "партийна бухалка" в навечерието на местните избори. Мая Манолова каза:

Първият мандатен орган е под ножа. Очевидно на ГЕРБ, а вече и на вас - присъдружните партии, е необходим един такъв орган, който да бъде използван за партийна бухалка, който да казва кой кмет да бъде ударен, кой да бъде оправен, кой да бъде отложен. Органите стават по-малко колективни и повече еднолични. По-лесно може да бъде натискан един председател на Сметната палата, заяви Манолова.

Йордан Цонев от ДПС призова ГЕРБ или да оттеглят законопроекта, или да се изработи нов модел, който консенсусно да не бъде пипан:

ГЕРБ пропусна възможността да направим един дебат по модела на Сметната палата, защото такъв не можахме да направим в предния парламент поради изключително острата конфронтационна среда.

От ГЕРБ, РБ и ПФ защитиха законопроекта. Мартин Димитров от Реформаторите обясни, че решенията по важните одити трябва да бъдат вземани от председатели и заместниците му, които ще носят и конкретната отговорност.

На пленарното заседание не присъства сегашният председател Лидия Руменова. Мнозинството не уважи искането на БСП то да бъде поканено. Което социалистите изтълкуваха като лицемерие от страна на ГЕРБ.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!