ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

България трябва да плати близо 4 млн. лева за неосъществена германска инвестиция в Кремиковци

Снимка: БГНЕС

Със скандал на две четения депутатите ратифицираха споразумение между българското и германското Министерство на икономиката. България трябва да плати близо 4 милиона лева за неосъществена германска инвестиция в Кремиковци. Според БСП, българското правителство е извършило фалшификация, позовавайки се на неприет от депутатите закон.

Казусът с давност от 2005-а година засяга намерението на германския инвеститор да произвежда цимент като използва шлака от комбината. Заради отказ на документ за ОВОС през 2008-а година инвеститорът се оттегля, а Германия го обезщетява, после си иска парите от България.  От БСП посочиха, че само преди дни кабинетът е приел постановление, в което четирите милиона лева са били одобрени като допълнителни разходи и публикувани в "Държавен вестник" без санкцията на парламента.

Мая Манолова: "С този акт на практика разпускате парламента и го закривате, след като си позволявате да обнародвате неприети закони и постановления, които се основават на неприети закони. Вие унизихте максимално българския парламент. В Държавен вестник се обнародва неприет закон".

Цецка Цачева: Нали има подписа на председателя на Народното събрание, г-жо Манолова?! Ще ви съдя за публично нанесена обида, г-жо Манолова, закани се Цачева и обясни: "Няма задължение за никой от ръководството на НС да извършва ревизия на съдържание на постановления, гласувани от Министерски съвет. Този законопроект от правителството е разпределен на постоянните комисии, обсъден е от тях". 

От БСП призоваха прокурата да се намеси по случая. Позиицята си социалистите ще оповестят утре.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!