ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Неизправни пиротехнически изделия на пазара

| обновено на 20.12.14 в 11:18

Близо 15 на сто от пиротехническите изделия, които се предлагат в навечерието на празниците, не съответстват на изискванията, сочи проверка на агенцията по метрология и технически надзор.

Извършени са 44 проверки в цялата страна на 30 групи пиротехнически изделия.

Несъответствията са основно неточни маркировки, нарушена цялост на изделието, дефекти или технически неизправности. На производители, търговци и физически лица са съставени девет акта за административно нарушение. Наложените глоби са за около 4 000 лева.

От 500 до 2000 лева при първо нарушение и от 1000 до 3 хиляди лева при повторно, е санкцията за нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия, съобщиха от полицията  в Кюстендил.

Разрешителни за продажба на такива изделия са издадени само за големите търговски вериги и за оръжейните магазини, които в Кюстендил са два-три. Постоянно ще се следи за продажбата на празнична пиротехника от улични търговци и на кооперативния пазар.

Според общинската наредба за опазване на обществения ред, глобата при използване на пиратки и фойерверки на неразрешени места е от 100 до 500 лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!