ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Русия не очаква засилен натиск върху рублата през януари

Русия подцени увеличаването на предлагането на петрол заради "шистовата революция", призна руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкяев в интервю за вестник "Комсомолская правда".

Не мога да кажа, че проспахме, но очевидно подценихме възможността за такова рязко нарастване на обемите на производство, поясни министърът. По повод твърденията за американско-саудитски заговор срещу Русия за поддържане на ниски цени на петрола, Улюкяев заяви: Не разбирам нито целите на заговора, нито хипотетичните механизми на действие на заговорниците. Той потвърди прогнозата си за скромно поскъпване на петрола и равновесие на пазарите през идните две години.

През януари не се очаква засилен натиск върху рублата, заяви Улюкаев: Пикът на форсмажорното търсене на валута премина, а финансово-икономическите регулатори се научиха как да действат, посочи министърът.

През последните няколко месеца петролът, който представлява голяма част от руския износ и рублата поевтиняха почти двойно. Един от факторите за поевтиняването бе повишеното търсене на варлута за обслужването на външния дълг тогава, когато достъпът до международните пазари на редица гореми руски компании бе ограничен заради западните санкции.

Проблемът е не само в размера на дълга, но и в графика на плащанията по него. Падежът на голяма част от него беше през декември. Това предизвика допълнителен натиск върху вътрешния пазар и създаде проблема с курса. Това е форсмажор, поясни министърът. През последните две седмици руската национална валута възстанови позициите си, като се закрепи на равнище от 54 рубли за един долар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!