ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Бедственото положение във Врачанско остава в сила, три села във Видинско са откъснати

| обновено на 30.12.14 в 17:46
Снимка: Радио Шумен

Бедственото положение остава в сила за областите Враца и Монтана.  Това обяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов в интервю за предаването „12+3“. В Ловеч бедственото положение вече е отменено .

Към момента няма бедстващи хора. Все още обаче в 7 населени места в област Видин са без електрозагранване. Вода има навсякъде. Екипите на ЧЕЗ работят, добави той.

През цялата нощ повече от 300 служители на МВР, заедно със служители на пътната агенция и пътноподдържащите фирми работеха активно. 660 автомобила са изтеглени и около 10 ТИР-а, 4 автобуса. Помогнато е на повече от 900  души. Не можем да кажем, че ситуацията е критична. По-скоро тя върви към нормализиране. В близите два дни очакваме студът да се задържи, което ще доведе до допълнително усложняване на обстановката към Югоизточна България, посочи още главен комисар Николов.

Пътната обстановка във Врачанска област се нормализира, но бедственото положение в региона остава заради  все още непочистени пътища от преспите. През целия ден машините на областното пътно управление обезопасяваха затворените участъци и обработваха заледените шосейни настилки. В най-критичния район, по второкласния път II-15, между селата Алтимир и Липница тежка техника извличаше закъсалите ТИР-ове. В този участък движението е ограничено само за леки автомобили и то в едната лента. Все още затворени за движение са няколко трасета. Това са Оряхово-Мизия, Оряхово-Селановци, между оряховските села Остров и Горни Вадин, романското село Камено поле и мездренското село Драшан. Днес няма бедстващи хора и закъсали автомобили. Утре преди обед областният кризисен щаб ще заседава и според актуалната обстановка ще реши дали да остане бедственото положение през празничните дни.

Повече от 10 часа е продължила операцията по отварянето на второкласния път II -15 между Враца и Оряхово в участъка между селата Алтимир и Липница. От вчера следобед пътят там беше непроходим заради постоянни снегонавявания и закъсали тирове и автомобили. Очевидци разказаха, че положението се е влошавало от безразсъдни шофьори, които самонадеяно са се опитвали да минат през преспите на шосето и са предизвиквали допънителни задръствания.

В една от колите в образувалите се колони малко преди 21 часа е починал мъж, след като му е прилошало.

В спасителната операция, освен силите на пожарната, полицията и пътната агенция, са учствали и военни от възстановеното наскоро врачанско поделение. С трактори са помагали и земеделски производители. Затруднено е придвижването в района на община Бяла Слатина. Най-критично се запазва положението по второкласния път Враца-Оряхово, в участъка между селата Алтимир и Липница. Там все още е ограничено движението заради ТИР, натоварен с товар около 20 тона. Движението е ограничено в една лента. Във Врачанско все още в сила е препоръката да се пътува само при крайна необходимост.

Пет третокласни пътни отсечки в област Видин остават затворени за движение поради снегонавявания. По пътищата на областта работят около 40 машини. Затворени за движение са третокласните пътища Добри дол-Тополовец, Флорентин-Капитановци, Киреево-Раковица, Видин-Буковец и Церова вода-Раковица.

Все още няма достъп до село Киряево, община Макреш. В селото живеят около 180 души. В кметството вече са постъпили сигнали за нужда от хранителни продукти. Очаква се до края на деня достъпът да бъде възстановен. Път II-11 при Добри дол е отворен за движение на леки автомобили, тежкотоварните са отклонени по главен път Е-79 през Димово. Продължава работата по разчистването на пътищата. Около 40 машини са излезли по републиканската пътна мрежа в региона, съобщиха от пътно управление-Видин.

Слушателката ни Боряна Христова  се обади в "Хоризонт", за да благодари на хората, спасили от снежната стихия в Северозападна България петнайсет коли, между които и семейството на нейната дъщеря:

Искам да изкажа своите специални благодарности на фермерите от  Ново село за проявената саможертва за спасяване на 15 коли с много хора вътре, в стихията в Северозападна България. Става въпрос за участъка между селата Неговановци и Флорентин. И най вече благодарности на Ники, който е служител в общината и успя да ги организира. Просто е било страшно, преспи от два метра, които са затрупали колите. Дванайсет часа часа - дъщеря ми беше измъкната около 10 часа, това е от един и половина на обяд до десет часа вечерта. Все още не е разчистен участъкът и още колите са там. Само хората са спасени.

Три села във видинската община Ново село са откъснати заради снегонавявания по пътищата. По третокласната пътна мрежа през нощта са закъсали снегопочистващи машини и леки автомобили.

До община Ново село в момента се стига по пътя през град Брегово. Обходният маршрут удължава с 20 километра достъпа. Снегопосчистващата техника и в момента разичства преспите по проблемните участъци, каза кметът на Ново село Георги Стоенелов.

Почистен е пътят само от едната страна между Капитановци и Неговановци и сега са навлезнали в района на Неговановци и Флорентин и там работят само в една посока. Не е отворен още пътят, защото трябва и в обратна посока да се отвори.

Няма достъп до селата Винарово, Неговановци и Ясен. Георги Стоенелов препоръчва да не се пътува към тези населени места, докато не се почистят пътищата: Пътното трябва да си почисти. Те хората се мъчат, 3 или 4 техни коли, снегорни, които са останали в преспите нощес. То нощес беше ад. Ако не бяха зърнопроизводителите от Ново село с ония мощни трактори, там беше трагедия, имаше над 15 коли, които са останали в преспите.

Линейките и фирмите, които снабдяват с хляб и хранителни продукти населението в община Ново село, могат да се движат по обходния път през Брегово. От фирмата по снегопочистването са обещали пътят до Ново село да бъде почистен и отворен за движение до края на деня. Електрозахранването не е спирало, има и вода.

В Плевенска област ситуацията е сложна заради многото навявания и обилния снеговалеж. В резултат на образувалите се преспи са затворени за движение шест пътни участъка: Долна Митрополия-Тръстеник, Гривица-Згалево, Чомаковци-Кнежа, Кнежа-Селановци, Кнежа-Бяла Слатина и Искърн-Староселци. В цялата област водоподаването е нормално, няма и селища без ток.

Отменено е бедственото положение във всички села на територията на Община Ловеч. Електрозахранването там е възстановено. През нощта не е имало бедстващи хора. Пътищата в района са проходими при зимни условия. Отворен за движение е и второкласният път Ловеч-Плевен, който беше непроходим почти 20 часа заради образувалите се преспи от силния вятър. 

Най-много сняг в областта е навалял в районите на Тетевен и Лесидрен - около 28 см. 

Обстановката в Община Ловеч вече се нормализира. Снегорините продължават да разчистват преспите и навяванията по общинските пътища към селата. Няма откъснати населени места. Все още затворени остават участъците между селата Горан и Владиня, както и между Брестово и Деветаки. Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев обясни:

Ток има навсякъде. Сигнали за закъсали автомобили имаше много, особено в учасъка Лисец - Баховица. Всички автомобили са изтеглени. Улиците в града са в нормално състояние.

В Ловеч снежната покривка тази сутрин беше около 20 сантиметра. Заради труднопроходимите пътища в региона тази сутрин не пътуваха автобусите за Плевен, Велико Търново, Стара Загора и част от селата в областта.

Създадена е необходимата организация за транспортиране на пациентите на хемодиализа от Шуменска област при усложняване на зимната обстановка - съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова. 71 са болните, които отделението обслужва.  Всички те са предупредени, че при влошаване на времето трябва да имат готовност да нощуват в шуменската болница. Създадена е и организация за извозване при необходимост на родилки и на пациенти, нуждаещи се от неотложна медицинска помощ.

Силният вятър и обилният снеговалеж предизвикаха снегонавявания, като на места преспите надхвърлиха метър в общините Вълчедръм, Лом, Якимово, Брусарци и Медковец в област Монтана. От ледения капан са изтеглени над 500 автомобила, а над 80 души са евакуирани и настанени в сградата на Община Вълчедръм и в кметството на село Ковачица. 

Възстановено е движението по пътя Монтана-Лом. До пълното им почистване остават затворени пътните участъци Долно Церовене-Вълчедръм, Лом-Якимово и Лом-Ковачица. В областта няма населени места с прекъснато водо- и електроснабдяване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!