ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Победа на СИРИЗА на извънредните парламентарни избори прогнозират социологическите агенции в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички социологически агенции в Гърция прогнозират победа на радикалната левица СИРИЗА на извънредните парламентарни избори в страната. Разнопосочни са данните обаче за процентите на доверие на избирателите.

Процентите на доверие на избирателите към партийните формации засега не предполагат самостоятелно правителство на партията на Алексис Ципрас. Всичко би могло да се промени в последните дни поради високия процент на избиратели, които още не са решили за кого ще гласуват. Така социолозите аргументират големите разлики в различните изследвания.
Между 28 процента и 34 процента са данните на агенциите за очаквания изборен резултат на СИРИЗА. Над 35 процента от вота на избирателите са необходими, за да състави първата партия самостоятелно правителство, като получава бонус 50 депутатски места.

Новата партия на бившия премиер Георгиос Папандреу днес не показва резултати, с които би могла да влезе в парламента. Консерваторите от "Нова демокрация" са на второ място в проучванията с разлика между 3 и 5 пункта след СИРИЗА. Крайнодясната партия "Златна зора", чийто лидер и депутати вече почти година са следствени, по всяка вероятност ще присъства и в следващия парламент.

Социолозите очакват изясняване на избирателната нагласа на гърците, след като партиите представят листите с кандидат-депутати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!