ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Вчерашният Марш на солидарността в памет на жертвите на нападенията във Франция е основна тема за западните издания.

Вълната от нападения от миналата седмица породи истинска вълна от възмущение и изкара на улиците рекордно много хора. Във вчерашните демонстрации в Париж и в още много други френски градове са участвали рекордните 3 500 000 души, пише Фигаро. След това всеобщо вълнение и възмущение обаче политиците трябва да имат смелостта да вземат мерки в борбата с тероризма. Първа конкретна стъпка в тази насока е срещата на върха по въпроса, която ще се състои във Вашингтон на 18-и януари, посочва вестникът.

Дали вчера в Париж не се оформи ново международно обединение срещу тероризма, пита Монд.

Шествието бе толкова многобройно, може би най-голямото в историята на страната, и много участници не успяха дори да стигнат до мястото на срещата, отбеляза Файненшъл Таймс.

Пред френския вестник Еко експертът по сигурността Ален Жюйе коментира, че Франция ще трябва да се научи да живее с постоянната заплаха на тероризма. По думите му, тази заплаха е двойна – "Ал Кайда" и "Ислямска държава", чиито цели са различни – първата групировка дестабилизира режими, а втората установява халифат.

Въпреки че демонстрантите говорят за единство, съществуват притеснения заради токсичната комбинация от проблеми, които разкриха атентатите, включително екстремизмът на родна почва, и все по-дългата ръка на "Ислямска държава", пише Вашингтон Пост. Освен това след атаките Франция е изправена пред други предизвикателства – основно засилващ се антисемитизъм и опасността някой от крайнодясното пространство да потърси отмъщение срещу мюсюлманската общност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!