ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Все още не е ясно дали България ще успее да закупи и постави навреме ваксините срещу "син език"

Все още не е ясно дали България ще успее да закупи и постави навреме ваксините срещу заболяването "син език". До края на месеца Върховният административен съд трябва да се произнесе по жалбата на една от фирмите- доставчици на ваксината и ако жалбата бъде уважена , процедурата трябва да се прекрати и започне отново.

Директорът на Агенцията по храните отрече твърдението,  че процедурата за доставка е опорочена, тъй като заложените технически изисквания към ваксината са обявени така, че на тях  да отговаря само един от продуктите на пазара. Не е вярно, че чрез поръчката се фаворизира само една фирма, каза Пламен Моллов. Сега решението е в ръцете на ВАС:

Тази процедура има много голям обществен интерес, който е съсредоточен в нея. Законодателството е устроено по такъв начин, че когато общественият интерес е много голям, частният интерес може да бъде пренебрегнат. Не мога да предопределям решението на ВАС и не искам да мисля какво би се случило, ако жалбата на жалбоподателя бъде уважена.

Проблемът е в кратките срокове, тъй като за да има ефект ваксината трябва да се постави в ранна пролет:

Ако ВАС уважи жалбата на жалбоподателя, това означава прекратяване на процедурата и нова процедура, която може да бъде и директно развалена.

Така, чрез пряко договаряне, Агенцията ще се опита да спази сроковете. Около 5 млн. лева е прогнозната цена на ваксината. Заедно с манипулациите, разходите ще надхвърлят десет милиона като еврокомисията ще поеме само половината от средствата за покупка на медикамента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!