ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Независими експерти ще решават кои проекти ще получат финансиране по плана "Юнкер"

Шестима независими експерти ще решават кои проекти ще получат финансиране от бъдещия европейски Фонд за стратегически инвестиции, известен като плана "Юнкер". Днес Европейската комисия одобри конкретни законодателни предложения за създаването и управлението на Фонда, като целта е той да заработи още през юни.

Списъкът с проекти ще се обновява и допълва. Сред областите с най-добри изгледи за финансиране са транспортната, енергийна и цифрова инфраструктура, образованието, здравеопазването и научните изследвания, както и комуникационните технологии и иновациите. Шестимата експерти, които избират измежду проектите, ще работят в "инвестиционен комитет". Над него ще има Управителен съвет, който ще определя политиките, а броя на на местата и гласовете в този съвет ще зависи от финансовия принос във Фонда. В него към първоначалната сума от ЕК и ЕИБ средства ще могат да добавят правителства, банки за развитие, обществени агенции на страните-членки, както и частни инвеститори, включително и от държави извън Евросъюза.

Страните, които членуват в него, няма да могат да депозират като капитал в новия фонд парите, които получават от структурните фондове - каквито идеи бяха лансирани у нас.

С цел да се съберат възможно най-много средства в бъдещия фонд бяха приети и известни компромиси с правилата за фискална дисциплина. Процедурата за свръхдефицит, например, ще се прилага по-гъвкаво към страните, които са внесли пари във Фонда за стратегически инвестиции. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!