ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Болниците ще могат да договарят лекарства чрез електронни търгове

Снимка: БГНЕС

Болниците ще могат да договарят лекарства чрез електронни търгове и така ще закупуват най-евтините медикаменти, съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов по време на блиц контрол. Промяната ще влезе в сила от средата на годината.

Електронната търговия за лекарства за болниците ще намали разходите по това перо на Здравната каса с 20 на сто, посочи министърът на здравеопазването. Министърът отговори и на въпрос, че пет държавни болници са държали по-голяма част от средствата си от допустимото в КТБ и те подлежат на наказание. Министър Москов не уточни кои са тези болници.

Здравният министър съобщи също, че след проверка е установено, че има и големи болници, които с пари от здравни вноски изплащат немедицински разходи, а това също е в нарушение на законодателството.

На заседанието на комисията по здравеопазване стана ясно, че работна група на Министерството на здравеопазването и на Министерството на труда и социалната политика готви промяна за работата на ТЕЛК-овете и най-вероятно ще се върви към премахването им. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!