ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Идеята на здравния министър за премахването на ТЕЛК намира подкрепа

От Центъра за независим живот подкрепят идеята на министъра на здравеопазването Петър Москов за премахването на ТЕЛК, като оценката на уврежданията да се прави от специализиран лекар. Според председателя на Центъра Капка Панайотова работата на ТЕЛК е погрешна, порочна и архаична:

Решението на ТЕЛК е вездесъщо. С него има достъп до всичко. Ако няма решение на ТЕЛК, не получаваш нищо. Тази монополна позиция на ТЕЛК-а е до голяма степен в основата и на корупционните практики в ТЕЛК. ТЕЛК-ът не казва абсолютно нищо за нуждите на човека с увреждане. Това, което ТЕЛК-ът прави, е да определи процент загубена работоспособност.

Митко Николов е на инвалидна количка от 22 години. Минал е през няколко ТЕЛК-ови решения. В последното пише: без всякакъв вид труд.

За последните две години имам 130-140 хиляди километра, навъртени в страната и чужбина. Така че ТЕЛК-решението по никакъв начин не отразява това, което аз мога или не мога. Оценката на уврежданията не трябва да става по този начин, както е сега. ТЕЛК като институция трябва да бъде премахнат. ТЕЛК и ТЕЛК-овото решение са вся и светих за хората с увреждания и всеки, който не може да работи или е социално слаб, иска да се добере до ТЕЛК, за да може да смуче от държавата, а лекарите да оценяват това, което аз мога да правя не е правилно. За мен е правилно социален работник да оцени това, което аз мога да правя. На база на диалога със социалния работник най-лесно може да се покаже от какво аз имам нужда, за да съм пълноценен на пазара на труда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!