ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Делото срещу Цветанов за престъпление срещу правосъдието приключи на втора инстанция

| обновено на 21.01.15 в 18:07
Снимка: БГНЕС


В отсъствието на Цветан Цветанов в Софийския апелативен съд се проведоха финалните пледоарии по делото, в което бившият вътрешен министър е подсъдим за престъпление срещу правосъдието. Софийският апелативен съд ще обяви решението си до месец. Делото приключи на втора съдебна инстанция за по-малко от два часа. 

Прокуратурата поиска от съда да потвърди четиригодишната ефективна присъда на Цветан Цветанов с аргумента, че тя е справедлива, а той абсолютно съзнателно е отказал да бъдат разпоредени използването на специални разузнавателни средства, преди това разрешени от съдия, по отношение на великотърновския антимафиот Орлин Тодоров, с което е възпрепятствал наказателното производство срещу него.

Съдът отхвърли искането на адвоката на Цветанов – Менко Менков за разпит на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, който за днес изпрати болничен лист и след като съдът го заличи с аргумента, че разпитът му няма да допринесе с нищо ново за изясняване на делото. Менков поиска поредица от справки от МВР и прокуратурата, но и това не беше допуснато от съда, според който по делото има събрани вече достатъчно доказателства. 

Защитата на Цветан Цветанов представи публикации, според които съдията от Софийския градски съд Тони Гетов, който миналия май осъди Цветан Цветанов на четири години затвор, го е направил, за да осигури дипломатическа позиция на съпругата си. Това внушение беше направено и в края на процеса. След ефективната присъда тогава Цветан Цветанов каза, че съдът е зависим и неофициално се твърдеше, че това е било сделката – Тони Гетов да го осъди, като осигури поста за съпругата си. Софийският апелативен съд прие за сведения тези публикации, но заяви, че те са неотносими към финала на делото. 

Вариантите пред съда са или да промени присъдата, или в срок да я потвърди и да върне делото за ново обсъждане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!