ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ДПС няма да се откаже от вота на недоверие заради изказванията на министър Москов

| обновено на 22.01.15 в 14:00
Лютви Местан
Снимка: БГНЕС

ДПС няма да се откаже от вота на недоверие заради изказванията на министъра на здравеопазването Петър Москов за нападенията над медиците от Спешна помощ. Движението ги определя като ксенофобски.

Лидерът на ДПС Лютви Местан изрази несъгласие с премиера Бойко Борисов, който подкрепи Москов: 
Разликата в позицията на ДПС и тази на премиера е в това, че цитираните думи на господин Москов, според нас, не са проява на неточност, а издават начин на мислене. Политическа и идеологическа позиция, която наистина ги прави съвместими с националпопулистите. Те неслучайно са в прегръдка и заедно са в управлението на България. Автономно право на БСП е дали ще подкрепи или не, тяхно е правото да сe определят ценностно, ако искат да застанат до ксенофобията на министър Москов.

Местан разграничи намерението за вот на недоверие от протестите на медиците в защита на министър Москов. 

Междувременно стана ясно, че "БСП лява България" няма да подкрепи евентуален вот на недоверие, иницииран от ДПС. Заместник-председателят на парламентарната група Атанас Мерджанов уточни, че ако се стигне до гласуване в пленарната зала, БСП ще гласува против кабинета:

Парламентарната група на "БСП лява България" с консенсус подкрепи решението на ръководството на парламентарната група да не дадем подкрепа с подписи за искания вот на недоверие, а тъй като в мотивите, които бяха изложени, се съдържат достатъчно справедливи оценки за недопустимия език на министър Москов. Едновременно с това обаче мотивите съвсем не са достатъчни за искане на вот по цялостната политика на здравното министерство. Ако се стигне до гласуване в зала, по принцип "БСП лява България" винаги ще гласува против това правителство.

Парламентарната група на "Атака" няма да подкрепи искането на вот на недоверие срещу министъра на здравеопазването Петър Москов, каза депутатът Николай Александров:

Това е безумие. Вкарахме законодателна инициатива и промяна на базата на нашето говорене и на нашите промени се прие промяна, според която се криминализира нападението над медицински лица. Тука ДПС разигра някаква политическа игра, защото изказванията на министъра бяха преди два месеца приблизително и те оттогава сега се сетиха, изведнъж се събудиха. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!