ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Кюстендил отбелязва възвръщане на инвестиционния интерес

Снимка: БГНЕС

За пръв път от 6-7 години на криза и финансова стагнация в община Кюстендил е заявен инвестиционен интерес и са представени за реализацията конкретни оферти и бизнеспланове, каза кметът на града Петър Паунов след направеното обществено обсъждане на проектобюджета на общината за 2015-а година.

Предстои продажбата на откритата преди 102 години Чифте баня в центъра на града, която е архитектурен паметник на културата, за която инвеститор, според коментари в града той е от Израел, ще плати не по-малко от 700 000 лева, като още толкова ще бъдат вложените пари за ремонти. Банята ще може да се ползва само за балнеология и СПА услуги. Ще бъдат разкрити 31 работни места.

На следващ етап Общината ще обяви за продажба и строената през 70-те години на миналия век резиденция на Тодор Живков "Ючбунар" над село Богослов в Осоговския балкан - сградата, за чието поддържане отиват значителни общински средства, се руши и почти не се използва.

Развитието на балнеологията и туризма с възможност за инфраструктура и разкриване на нови работни места в обществения и частен сектор е акцентът в проектобюджета за 2015-а година 35,6 милиона лева е бюджетната рамка, докато през миналата година е била с 2 милиона по-малко.

Приоритет отново е образованието, за което са заложени близо 12 милиона лева, 3,35 предвидени за почивно дело, култура. За спорт и младежки дейности се отпускат 15% повече средства сравнено с миналата година. 

Според кмета Петър Паунов държавата продължава да не мисли за децентрализацията.

За нас е крайно неприемливо 85% от средствата да остават в държавния бюджет - при положение, че основната тежест в услугите се пада на общините.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!