ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Еврогрупата готова за сътрудничество с новото правителство в Гърция

Председателят на Еврогрупата Йерун Дeйселблум декларира готовност за работа с новото правителство в Гърция и изрази надежда разговорите с него да започнат много скоро.

Общата ни цел е да укрепим гръцката икономика, в рамките на еврозоната - членството в нея обаче означава да се спазва това, което сме се договорили - на тази основа сме готови да работим с тях, подчерта Дeйселблум. Той отговори така на въпрос дали eврозоната е отворена и за диалог за преструктуриране на гръцкия дълг:

Ние вече направихме много за намаляване на дълговото напрежение и дълговото бреме върху Гърция, като намалихме лихвените равнища и позволихме по-дълги периоди за изплащане на заемите, така че не изглежда това да е много спешно. Що се отнася до отписването на дълг  - не мисля, че това е нещо, за което има голяма подкрепа в eврозоната.

Европейската комисия също е готова за диалог с новите управляващи в Гърция. Лаконичният коментар на нейния говорител Маргаритис Скинас за изборните резултати беше:

Европейската комисия напълно уважава суверенния и демократичен избор на гръцкия народ. Ние сме готови да влезем в диалог с новото правителство, когато то бъде сформирано. Гърция постигна забележителен напредък в последните години, ние оставаме в готовност да ѝ съдействаме да се справи с оставащите предизвикателства пред реформите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!