ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ЕСПЧ ни даде 18 месеца да въведем мерки за защита на затворниците, които се оплакват от лоши условия

| обновено на 27.01.15 в 13:10
Снимка: БГНЕС
България получи срок от година и половина, за да въведе превантивни и компенсаторни мерки за защита на лишени от свобода, които се оплакват от лоши условия в затворите.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови поредното си пилотно решение по отношение на страната ни в рамките на решението си по делото "Нешков и други срещу България". Решението не е изненада, защото още през март правителството беше уведомено, че съдът е сезиран от петима затворници за условията в затворите. Събирането на няколко еднотипни жалби в едно дело обичайно са знак, че Съдът в Страсбург възнамерява да разгледа въпроса - дали по принцип българските затвори представляват системен проблем, и да оцени съществуващата национална защита при нарушени права на задържани и осъдени.

Анализът на жалбите, обединени в делото "Нешков срещу България", показва нарушаващи ЕСПЧ условия в затворите. Описани са килии от по 1 квадратен метър площ, затворници, спящи на легла на три етажа и без спално бельо. Неотоплени килии без тоалетни и с ужасяваща хигиена. Даден е пример със затвора в Бургас, където  в сградата с капацитет от 371 души са настанени 885 лишени от свобода.

В следващите 18 месеца страната ни трябва да подобри условията в затворите и арестите и да предприеме законодателни действия, за да осигури адекватна съдебна защитата на недоволните от условията в местата за лишаване от свобода.  С решението си Страсбург присъжда компенсации на трима български затворници  в размер общо близо 30 000 евро. Страната ни е задължена и да въвъден ефективен  правен механизъм, по който недоволните лишени от свобода да получават финансова компенсация

През май 2011-а година ЕСПЧ за първи път постави пилотни решения по отношение на България заради липсата на национален правен механизъм за обезщетяване на пострадали от бавното наказателно и гражданско правосъдие, в р. В резултата на което такъв беше създаден към Инспектората на ВСС, с което сериозно беше разтоварен ЕСПЧ.

Заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов коментира решението на ЕСПЧ така:

Проблемите са трупани в продължение на години. Те няма да се решат за един-два месеца.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!