ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цацаров: Оценката в евродоклада за съдебната система е най-много 4,50

Прокуратурата ще обяви предложения за промени в НПК

| обновено на 29.01.15 в 12:39
Снимка: БГНЕС

Според главния прокурор Сотир Цацаров оценката, която докладът на Европейската комисия поставил на българската съдебна система, е най-много 4,50. Обвинител номер едно анонсира първите действия, които ще бъдат приети в прокуратурата във връзка с препоръките, записани в документа. 

Следващата седмица държавното обвинение ще представи предложение за създаване на структура, която да се занимава с корупционните дела. Ще бъдат обявени и промени в Наказателно-процесуалния кодекс за превенция на "масовото осуетяване на изпълнението на влезли в сила присъди". Анонсът си главният прокурор направи, без да влезе в конкретни подробности.

Най-общ беше и коментарът му за доклада на Европейската комисия. Според него той не показва отчайващо изоставане на България от Румъния, но това е документ, в който няма отличници, въпреки позитивните, по думите му, оценки за държавното обвинение.

Изказването на главния прокурор дойдe преди ключовото заседание на Висшия съдебен съвет, на което трябва да бъде избран следващ председател на Върховния касационен съд.

Напредъкът ни е много бавен. Запознат съм със самия доклад, днес сутринта е публикувана и самата позиция на ръководството на прокуратурата. Направените констатации, които са обективни и които не мога да скрия, че аз съм удовлетворен от тях, това са констатации, които много или малко дават позитивна оценка на ръководството на прокуратурата и на нейната работа. Но това не е максимумът. Не можем да кажем, че в този доклад има отличници. Най-високата оценка в този доклад според мен е, страх ме е да кажа и 4,50.

Другата седмица ние ще представим, да го нарека, един доста интересен проект както за структура за противодействие на корупцията, така и за минимални необходими изменения в Наказателно-процесуалния кодекс. Измененията в НПК ще бъдат насочени най-вече към превенция на това масово явление за осуетяване на влезлите в сила присъди.

Отделно в писмена позиция на прокуратурата се отправя призив след доклада да не започне прехвърляне на отговорност или омаловажаване на проблемите, поставени в него. Според главния прокурор, това е толкова вредно, колкото и самоцелните критики или политически конюнктурната риторика. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!