ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цацаров: Прокуратурата е била достатъчно обективна по делото срещу Цветанов

В кратки срокове ще бъде внесен обвинителният акт за пране на пари срещу Христо Бисеров

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС


Главният прокурор Сотир Цацаров препрати въпросите за оправдателната присъда на Цветан Цветанов към бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и депутатите от предишното Народно събрание. Вчера държавното обвинение поиска от съда да оправдае всички подсъдими за т.нар. "нерегламентирано подслушване в МВР" заради промени в Закона за МВР и Наказателния кодекс от миналия юни. Според тях по повдигнатите им обвинения отговорност може да се търси само във военно време:

Наказателният процес е поредица от действия, които са разписани в Наказателно-процесуалния кодекс. Финалните становища или искания на страните се изразяват на фаза съдебни прения. На фаза съдебни прения прокуратурата е била достатъчно обективна, за да изложи ситуацията такава, каквато е. Ние спазваме закона, независимо дали касае бившия министър Цветанов, или който и да е друг. Към настоящия момент действа по-благоприятен наказателен закон. Моето становище е, че двамата колеги от Софийска градска прокуратура не са могли да направят нищо друго, освен да спазят закона.

Сотир Цацаров каза още, че в кратки срокове в съда ще бъде внесен обвинителният акт за пране на пари срещу бившия заместник-председател на 42-рото Народно събрание Христо Бисеров.
 
Обвинител номер 1 обяви, че следващата седмица ще предложи на премиера проект за създаване на специализирана структура за разследване на корупцията по високите етажи на властта. В коментар за доклада на Европейската комисия, Сотир Цацаров каза:

Предричаше се унищожителен доклад, апокалипсис. Някой предричаше, че ще бъдат възстановени шестмесечните доклади. Някак си тези хора в момента дори не могат да се зарадват на това, че има казани една или две позитивни думи или да седнат да прочетат препоръките в доклада нормално, за да си кажат - дайте да свършим това и това. Сега тези хора използват термините за доклада - мек и обран. Съветвам ги да оставят и мекотата, и обраността на доклада. Съветвам ги два пъти да прочетат препоръките и да разберат, че те касаят всички ни. Аз не бягам от своята отговорност. Не хвърлям камъните в друга градина. Знам много добре колко са те и колко от тях са мухлясали в моята собствена градина. Ама не са само в моята.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!