ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ДПС иска заличаване в регистрите на българските имена от Възродителния процес

Лютви Местан
Снимка: БГНЕС

Депутатите обсъдиха промени в Закона за гражданската регистрация. ДПС предлагат промени, с които се иска да бъдат заличени от всички регистри българските имена, наложени по време на т.нар. "възродителен процес". А на починалите да бъдат служебно възстановени турските. 

Опасението на Лютви Местан, че предложението ще изправи политическите партии срещу ДПС, се сбъдна. Затова в началото на дебатите Местан обясни:
Тази язва на възродителния процес е жива и днес. Законопроектът не е връщане към миналото, а опит за излекуване на раните.
Стоян Мирчев от БСП каза, обаче, че предложението на ДПС е в резултат на политическа амбиция на партията: 
Откъде-накъде сега една партия ще говори от името на всички. Ще продължава това насъскване на всички мюсюлмани и български турци в България срещу българите. Нямаме нужда от наливане на масло в огъня, господин Местан.
От Реформаторския блок обясниха, че с този законопроект ДПС прикриват вината, че за последните години са поставили в гето хората, които им симпатизират. Гроздан Караджов от РБ  дори попита:
О, неразумний ага, поради що се срамиш да се наречеш агент на бившата Държавна сигурност.
От ГЕРБ казаха, че ДПС е превърнало Възродителния процес в търговска марка и предупредиха, че предложението трябва да бъде подкрепено. Методи Андреев заяви, че по този начин ДПС повече няма да може да прави демагогия от въпроса: 
Повече не трябва да даваме право на ДПС да говори от името на българските честни турци. Те ги капсулираха, ограничиха да влизат свободно в българската общност.
Според Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт, със законопроекта ДПС цели да бъдат спрени български мюсюлмани да си върнат българските имена. 
Този процес, с натиск от ДПС върху български съдии, е спиран. ДПС цели с този законопроект техните феодали по места по служебен път да ги преименуват.
Волен Сидеров от "Атака" видя в предложението опит да се покаже, че в България има мнозинство от турски граждани: 
Тук няма български турци, има мюсюлмани, имат свободната воля да си избират име.
Според лидера на коалицията АБВ Георги Първанов, ДПС иска да превърне темата за т.нар. Възродителен процес в приоритет. Първанов обаче смята, че основният проблем е друг: 
Големият проблем на всички, на българи,  турци, роми е социалният. Хората в тези райони живеят много зле. Нека по добре, дори да възродим този дебат да бъде като ... за национално помирение, отколкото за събуждане на нови политически страсти на историческа основа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!