ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Земеделци отново недоволни от мерките за ведомствените бензиностанции

Снимка: БГНЕС

18 хиляди земеделски производители ще спрат работа, ако не бъде променен законът за ДДС, който изисква ведомствените бензиностанции да имат нивомери и връзка с НАП, предупредиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Според анализа, аргументиращ промените в закона за ДДС, над 1 милиард литра гориво годишно у нас не се декларират, което означава над три тона дневно. Посоченото недекларирано количество в сектор "Селско стопанство" сериозно надхвърля реално годишната консумация на дизелово гориво в сектора, посочи Наталия Тодорова от асоциацията
Според зърнопроизводителите, поправките в закона, които ще унищожат ведомствените бензиностанции и на фермерите са лобистки:
Така наречената Българска петролна и газова асоциация, тяхната политика е ясна. Да няма ведомствени бензиностанции и всеки да зарежда на бензиностанция, за да плаща още 25 стотинки отгоре. И на тези триста милиона литра, които консумираме годишно, това прави 70 милиона плюс в техния джоб.
Отговорът на обвинението от заместник-председателя на петролната и газова асоциация Светослав Бенчев:
Подобни твърдения, според нас, са неоснователни и на първо място членовете на БПГА бяха първите задължени лица, които трябваше да инсталират измервателни уреди в данъчни складове, петролни бази, бензиностанции, за което сме инвестирали милиони левове, естествено, че с оглед борбата със сивия сектор. В момента се контролират тези точки, но остават сериозни пропуски. Изнесени бяха данни от Министерство на финансите, че се губят около 1 милиард лева от акцизи и данъци. В този смисъл ние подкрепяме, без разбира се да сме автори на тези мерки, мерките на държавната власт.
Фермерите обявиха готовност за протести. Преди това обаче те ще се срещнат с представители на всички партии в парламента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!