ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Всеки ден десет българи се диагностицират с онкологично заболяване

Снимка: www.umbalpleven.com

На днешния Световен ден за борба с рака в Специализираната болница за активно лечение по онкология беше подписан договор по проект за високо-технологична апаратура на стойност 5 милиона и 500 хиляди лева. Проектът е по европейската инициатива "Джесика", откъдето са половината от средствата като заем, а останалите са от Фонда за устойчиво градско развитие на София. Всеки ден десет българи се диагностицират с онкологично заболяване, посочи Валентин Ангелов, директор на специализираната болница за активно лечение по онкология, при подписването на договора.

По последни данни на националния раков регистър, през 2012-та година в България са регистрирани 36 649 нови случаи на злокачествени заболявания, от които 19 779, или 54 % при мъжете и 16 870, или 46 % при жените. Това е с 1405 повече от регистрираните през 2011-та година.

Една трета от случаите на онкологичните заболявания все още се откриват в късен стадий, което води но ниската преживяемост на пациентите, в сравнение със средноевропейските показатели, каза още доктор Ангелов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!