ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел предприеха небивала дипломатическа инициатива - вчера спешно посетиха заедно Киев, а днес ще пристигнат в Москва в опит да спрат войната в Украйна, пише руският в. Комерсант. За момента това е "най-сериозната стъпка на Запада с цел прекратяване на войната", изтъква изданието. Според негови информирани дипломатически източници Франция и Германия може да предложат спиране на огъня, съпроводено с признаване на нова разделителна линия между войските, несъвпадаща с очертаната в есенните споразумения от Минск. Тази линия се измести в полза на сепаратистките "народни републики" в Донецк и Луганск след настъплението им през януари. В отговор от Москва се чакат твърди гаранции, че занапред териториалното статукво няма да се нарушава и настъплението ще спре. Меркел и Оланд ще настояват Москва и отцепниците да признаят, че Донбас остава част от Украйна, макар чисто формално засега.

“Всъщност става дума за замразяване на конфликта", пише Независимая газета, цитирайки източник, близък до контактната група за мирно уреждане в Донбас. Източникът обаче се съмнява, че отцепниците ще приемат това решение.

Лондонският Дейли телеграф цитира становището на Андерс Фог Расмусен, че Путин може да предприеме хибридна атака срещу Естония или Латвия, за да провери дали НАТО ще може да се мобилизира за защита. Според бившия генерален секретар на НАТО истинската цел на Русия е да подкопае солидарността в Алианса и да възобнови контрола на Русия върху Източна Европа.

С тактически ходове и задкулисни действия, наподобяващи война на нерви, Атина и Берлин показаха, че държат на позициите си, без обаче да късат мостовете за диалог, коментира в. Етнос.

Вима дешифрира казаното от германския финансов министър Волфганг Шойбле на срещата му вчера с неговия гръцки колега Янис Варуфакис, като  подчертава, че въпреки различията с Берлин, новото гръцко правителство търси формула за излизане от дълговото бреме. В друга публикация вестникът определя като "трудни" разговорите Шойбле-Варуфакис, сравнявайки ги с "партия покер, която се играе в сянката на студената война". 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!