ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Френският ислямист, нападнал военен патрул в Ница, остава в ареста

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският ислямист, който нападна военен патрул в Ница, получи статут на обвиняем и временна мярка задържане под стража, предаде ТАСС.

Както съобщи вчера Франс прес, повдигнати са му обвинения за опит за убийство и връзки с терористичния подземен свят.

Инцидентът с нападението срещу военните в Ница стана във вторник пред местния еврейски културен център. Нападателят бе въоръжен с нож и причини наранявания на трима войници, охраняващи сградата. Извършителят, 30-годишният жител Муса Кулибали, родом от парижкото предградие Мант ла Жоли бе задържан при опит да избяга. При изясняването на самоличността му е установено, че седмица преди инцидента задържаният е бил изгонен от турските власти. При пристигането му в родината с него разговаряли сътрудници на френското контраразузнаване, но тогава не е била видяна някаква причина да бъде арестуван.

Разследването на обстоятелствата около инцидента в Ница бе възложено на парижката прокуратура за борба с тероризма. По време на предварителния арест Кулибали пазил мълчание, отказвайки да отговаря на въпросите на следователите. На втория ден признал, че има антисемитски възгледи, а после заявил също, че мрази Франция, полицията и военните. След две денонощия в ареста той отказал и услугите на служебния адвокат, който му бил предоставен.

Както съобщи министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов, Кулибали е извършил деянието си "под влияние на радикализацията на своите възгледи за исляма". Властите не са установили пряка връзка между него и съфамилника му Амеди Кулибали, който извърши поредица убийства в Париж в началото на януари. В случая става дума за доста разпространена фамилия сред имигрантите от Западна Африка, допълва ТАСС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!