ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

САС потвърди 4-годишната осъдителна присъда на Цветан Цветанов

| обновено на 09.02.15 в 18:01
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд потвърди четиригодишната осъдителна присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за престъпление срещу правосъдието. Става дума за отказаните от Цветанов СРС-та срещу бившия ръководител на БОП-Велико Търново Орлин Тодоров. Решението си съдебният състав е взел в рамките на по - малко от 20 дни. То обаче не е окончателно. 

Става дума за делото за шестте "не-та". Съдиите Спас Иванчев, Елена Каракашева и Петър Михайлов са потвърдили изцяло наказанието, което беше наложено на Цветанов от съдия Тони Гетов миналия май за това, че поставяйки шест пъти „не“ под разрешението на съдия да бъдат използвани СРС-та по отношение на три лица е усуетил наказателното разследване срещу тях.

Освен 4 години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален общ режим, бившият външен министър има наложена и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години, ако ВКС не обърне делото. 

Коментарът на заместник-председателя на ГЕРБ и на защитата му беше, че съдът е зависим. Тази теза адвокат Менко Менков разви и пред САС, заявявайки, че Гетов е осъдил клиента му, за да осигури апетитен дипломатически пост на съпругата си. Защитата на Цветанов има 15-дневен срок, за да обжалва решението си. В мотивите на САС е аргументирано защо Цветанов е извършил престъплението при пряк умисъл.

Апелативните съдии напълно споделят мотивите на СГС, че Цветанов не е имал право да поставя отрицателни резолюции върху исканията, след като те вече са били разрешени от съда, защото Законът не му дава право на лична преценка.

Съдебният състав е записал в мотивите си, че „подсъдимият Цветанов е с висше образование, т.е. с базови правни познания поне със сигурност такива достъпни за всеки вменяем български гражданин. С положителност може да се заключи, че той е осъзнавал, че с отказа си по същество да изпълни искането за прилагане на СРС, без закона при това да му я дава, той е усуетил наказателно преследване“.

Според съдиите на САС наложеното от СГС наказание е справедливо и достатъчно, за да защити обществото при изпълнение целите на наказанието и по-специално за генералната превенция от възможни рецидиви на подобно поведение. Съдиите смятат, че ефективното наказание и временното ограничаване от заемане на длъжност в администрацията ще поправят Цветанов и ще го превъзпитат към спазване на законите и добрите нрави, за да може да преоцени поведението си и да разбере необходимостта от спазване на закона при изпълнение на толкова отговорни задължения в изпълнителната власт. Също така той ще бъде предупреден и ще му бъде отнета възможността да извършва подобни и други престъпления.

До седмица се чака решението на друг състав на САС по делото за длъжностно присвояване, по което Цветанов беше оправдан от СГС. Наскоро той беше оправдан и по разследването за нерегламентираното подслушване в МВР заради промяна в закона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!