ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Главният прокурор предложи мерки срещу бегълците от правосъдие

Снимка: БГНЕС

Електронни гривни при домашен арест, забрана за напускане на страната при мярка за неотклонение подписка, временно отнемане на личните документи - това са част от промените в действащото законодателство, предложени от главния прокурор. След среща председателят на парламента Цецка Цачева изрази надежда, че до края на седмицата парламентарните групи ще излязат конкретно с предложения.

Тъй като прокуратурата няма право на законодателни промени, главният прокурор Сотир Цацаров разчита на волята на депутатите и Министерския съвет промените да станат факт. Предложенията не идват по-рано, а седмици след негативните оценки от доклада на Брюксел, изчакване, за което главният прокурор отрече.

Случаите Галеви, случаито Соло и много, много други, които просто са следвали същата тази пътека, или същия този механизъм, те трябва да бъдат пресечени, смята Цацаров.

Поставянето на електронни гривни при домашен арест, забрана за напускане на страната при мярка за неотклонение - подписка, временно отнемане на личните документи. Това са само част от предложенията, върху които парламентарните групи и Министерският съвет ще трябва да изградят предложенията си за промяна в закона. Сотир Цацаров беше категоричен, че тези мерки не нарушават човешките права.

По отношение на мярката за неотклонение - домашен арест, се предлага и максимален срок, в който тя може да трае. Предлага се отнемане на документите. Вместо тях се издават заместващите. Заместващите документи съвсем ясно дават правото на лицето да участва в гражданския оборот и да не търпи каквито и да било ограничения, обясни Цацаров.

Прокуратурата предлага магистратите да могат да бъдат подслушвани само по искане на главния прокурор и с разрешение на председателя на Върховния касационен съд. Спецпрокуратурата да се занимава и с дела за тероризъм. Предлагат се и мерки, които целят дисциплиниране на производството срещу депутати. Те да бъдат призовавани чрез председателя на парламента и чрез Общинския съвет. Председателят на парламента Цецка Цачева очаква в края на седмицата парламентарните групи да излязат със законодателни решения по предложенията.

Очаквам до края на настоящата седмица те да станат годна законодателна инициатива и в същия този спешен порядък, в който те са изготвени непосредствено след доклада на Европейската комисия, парламентът да може да откликне по един въпрос, който вълнува широка част от нашето общество, коментира Цачева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!