ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

От прокуратурата официално отрекоха протестиращи да са били подслушвани при операция "Червеи"

| обновено на 10.02.15 в 15:12

От прокуратурата официално отрекоха протестиращи да са били подслушвани в  рамките на операция "Червеи". Като се позовава на големия медиен интерес, пресцентърът на прокуратурата оповести подробности около работата на държавното обвинение по така наречената разработка "Червеи". От съобщението става ясно, че данни за нарушение на Закона за специални разузнавателни средства в системата на МВР са били открити в рамките на рутинна проверка. 

Спецекип от прокурори първо е проверявал службите "Военна информация" и "Военна полиция". Данните са събрани при планова годишна проверка. На 13-и ноември екип прокурори влиза в Дирекция „Сигурност“ на МВР. Проверката е обхванала и Дирекция „Информация и архив“ и Инспекторат на МВР, но само по отношение на дейността им по Закона за СРС. Седемте прокурори, извършващи проверката, са представили доклад на главния прокурор. На 26-и януари пълно копие от него е изпратено на министъра на вътрешните работи. Проверяващите предлагат докладът да бъде изпратен на Софийската градска прокуратура заради данни за противозаконно разрешаване или прилагане на СРС-та, извършени от длъжностни лица.

От съобщението става ясно, че разследването е вече в ход, на етап проверка. Установява се начинът на искане, разрешаване и прилагане на СРС-та по конкретното оперативно дело „Червеи“. Съобщението потвърждава и казаното по-рано днес от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, че делото се отнася до действия на служители на МВР, осъществяващи нерегламентиран достъп до класифицирана информация. Става дума за база данни, която съхранява личните данни на всички граждани, пръстови отпечатъци, регистрационни номера и данни за нарушения на закона.

Категорично проверяващият екип е установил, че обект на СРС-та е била автоматизираната информационна система, като общият срок на разрешението е бил 300 дни. Няма данни СРС-та да са били прилагани по отношение на лица, участвали в протестите срещу кабинета „Орешарски“.

С коментар излезе и встъпилия днес в длъжност нов председател на ВКС Лозан Панов. Той обясни, че по делото „Червеи“ информацията е твърде пестелива и затова му е трудно да се произнесе възможно ли е да има съдия, който да е разрешил 300-дневно подслушване:

Новината е съвсем нова и в този смисъл е необходимо да проуча фактите, за да мога да взема становище по тях.

Той коментира и увереността на адвокат Менко Менков, че осъденият на две съдебни инстанции на 4 години затвор Цветан Цветанов ще бъде оправдан именно от ВКС:

Това, което мога аз да направя е да гарантирам, че делото ще бъде разгледано от един независим съд. 

Той покани журналистите в съда за разпределението на делото.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!