ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Най-голямото консултантско изложение за обучение в чужбина ще се проведе тази събота и неделя в София

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безплатни консултации и много нови възможности за обучение ще предложи най-голямото консултантско изложение за кандидатстване в чужбина. Представители на над 70 елитни западни университета пристигат у нас, за да се срещнат с българските кандидати на 14-и и 15-и февруари.

По данни на една от консултантските фирми за образование, всяка година между 10 и 15 процента от българските зрелостници са с нагласата да кандидатстват в чужбина, а над 90 процента от провалените кандидатури са заради получени по-слаби оценки от матурите:

Като резултат от тази тенденция, както и завишените критерии на университетите, идва да покаже, че реформите в българското средно образование са наложителни и не е случаен фактът, че в момента те текат, обясни Светлан Данев, собственик на консултантската фирма.

Поради тази причина университетите във  Великобритания повишават критериите и изискват отлични оценки на матурите по математика, най-вече за инженерните и за IT специалностите, а Дания, където бакалавърските програми са безплатни, въвежда квоти за националностите по тези специалности. Тази година документи да се обучават на Острова са подали 2 130 българи. С тези кандидатури България си запазва мястото в топ 10 на европейските страни, които изпращат най-много студенти във Великобритания.

На изложението ще бъдат представени и две нови дестинации - Полша и Лихтенщайн, които ще представят програми по архитектура и финанси.

Най-голямото консултантско изложение за обучение зад граница ще се проведе тази събота и неделя в София. Информационни дни ще има още в Плевен, Велико Търново и Русе.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!